петак, 15. новембар 2013.

Nova verzija Avasta


Svakog dana kada poželite da ugasite računar upitajte se:.
Šta ste danas korisno naučili i od naučenog primenili.


Avast je antivirusno rešenje, program koji je instaliran na velikom broju računara širom sveta i koji je već godinama u vrhu na top listama programa ove namene na gotovo svim testovima. Avast, postaje sve pouzdanija zaštita i kućnih ali i poslovnih korisnika širom sveta.

Kompanija Avast je formirana 1988 godine u Češkoj. Formirali su je Eduarda Kučer i Pavel Baudiš.
U kompaniji danas radi preko 300 zaposlenih i njihovi antivirusni proizvodi se godinama nalaze na poziciji prvih 10 softvera koji uspešno štite od virusa štiteći preko 200 miliona računara na kojima su instalirani. Kompanija ima svoje filijale u SAD, Austriji i Nemačkoj.

Uz podsećanje da je Avast besplatna verzija za kućne i neprofitne korisnike objavljena  2002 godine, (pre oko 9 godina), pokušaću da prikažem šta je novo u verziji Avast-a 9.0.2008 koja je objavljena ovih dana, tačnije početkom novembra 2013. godine.



Šta je novo u verziji Avast Free antivirus 9.0.2008.:

Poboljšana je i do sada dobra detekcija virusa, poboljšana je zaštita od malvera i rootkita kao i firewall zaštita, a dodata je i podrška za IPV6. Dodata je mogućnost definisanja težih scenarija za zaštitu računara i dodata je sigurnosna zona za korišćenje e-bankinga i online kupovine, zaštite mobilnih telefona i kompatibilnost sa Windows 8.

Nov je pre svega izgled korisničkog interfejsa, koji je nešto prijateljskiji za korisnika što čini lakšom instalaciju i komfornije korišćenje i podešavanje.


Ubrzan je i pojednostavljen process nadogradnje i ažuriranja. Ažuriranje se odvija kontinuirano streaming tehnologijom (CSU) iz minuta u minut. Praktično to znači 300-400 ažuriranja dnevno, odnosno u proseku na 3-4 minuta.

Dodat je potpuno novi plugin (dodatak) za sve nove pretraživače za internet (IE, FF, Chrome, Opera…)  za sveobuhvatnu zaštitu od zlonamernih programa, fišinga, typosquatting sajtova, isključivanje praćenja vašeg kretanja po internetu, kao i mogućnost podešavanja anonimnog pristupanja internetu.



Typosquatting sites je poznato i pod imenom URL hijacking, a u stavri predstavlja (po jednom Američkom zakonu o zaštiti potrošača) pojavu da se koriste imena domena sa lošom namerom i nazivom sličnim poznatih tomena i da se onda od pravih domena koji imaju slična imena traži da ih kupe za nerealno visoke cene. Priča je nešto duža pa je u ovom tekstu neću bliže objašnjavati, a zainteresovani mogu pogledati na internetu detaljnije informacije (http://en.wikipedia.org/wiki/Cybersquatting , http://en.wikipedia.org/wiki/Typosquatting .).

Nova mogućnost Rescue Disk omogućavaju korisnicima da kreiraju CD ili flash disk sa najnovijim dopunama definicijavirusa i drugih štetočina Avast na njemu koji je odličan  alt za održavanje računara i čišćenje visrusa.

Svemu tome dodajte i uvek ažuran statistički izveštaj za sebe kao korisnika al ii zanimljive globalne izveštaje. Tako naprimer saznajete da je tokom ove godine Avast dodao preko dva miliona definicija virusa za vašu zaštitu i da praktično Avastova baza vas u sebi sadrži preko osam miliona i dvesta hiljada definicija virusa od kojih vas štiti.

Još bih samo dodao da je nova verzija optimizovana za tač skrin tehnologiju id a je omogućeno remote assistance (pružanje pomoći sa udaljenog računara preko mreže).

Rekao bih da je besplatna verzija koja će vas štititi celu jednu godinu itekako bogata, ali ipak nedovoljna za profesionalno korišćenje i potpunu sigurnost.

Zato ću ovih dana nastaviti priču o Avastu za profesionalno korišćenje, obzirom da je naše iskustvo u korišćenju avasta dugogodišnje i uspešno, a i sama njihova politika cena je prihvatljiva za korisnike u Srbiji.

Na primer, cena za godišnju licencu za Avast Internet Security 2014. je manja od 50 Eura za godinu dana, a pri tome imate značajne popuste ako ste državna, zdravstvena, obrazovna ili neprofitna organizacija (30-50% popusta), zatim ako imate potrebe da zaštitite više računara takodje imate niže cene i ako godinama obnavljate vaše legalne licence takodje imate odredjene popuste.
A s druge strane zamislite koliki vam mogu gubici od samo jednog virusnog napada na vaš računar, laptop ili mobilni telefon u tome vam neće pomoći psihologija – “neće valjda”.

Na kraju dodajmo samo tri podatka prema Symantekovom Internet  Security Threat Report za 2013 godinu u 2012 godini u odnosu na prethodnu godinu broj ciljanih napada na mreži (internet/intranet)  je globalno u porastu za 42% sa tendencijom daljeg rasta, da je dnevno blokirano preko 247 hiljada napada, a da je rast broja zlonamernih štetočina za mobilne telephone u 2012 godini u odnosu na prethodnu godinu u porastu za 58%.

Za danas toliko i ne zaboravite: dok vam život teče zdravlje i znanje vam je najpreče.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар