понедељак, 25. новембар 2013.

Kako da vaš USB pristup računaru bude zaštićen.





Svakog dana kada poželite da ugasite računar upitajte se:.
Šta ste danas korisno naučili i od naučenog primenili.



 Prema podacima AV-TEST Instituta, identifikovano je skoro 170 miliona malvera. (Malver je skraćenica za zlonamerni softver. To je softver koji se koristi da poremeti rad računara, prikuplja osetljive informacije, ili omogućava pristup privatnim računarskim sistemima. Malver može da se pojavi u obliku koda, skripte, aktivnog sadržaja i drugog softvera. Malver je opšti termin koji se koristi a odnosi se na različite oblike neprijateljskog ili neželjenog softvera. U svim zemljama ozbiljno krivično delo je kreiranje i distribucija malvera, ali i pored toga se malveri proizvode iz različitih razloga., kao što je demonstracija sposobnosti ili da se zarađuje novac. Izvor-Wikipedia). Uobičajeniji naziv kod nas je “maliciozni programi” ili “zlonamerni programi”, što obuhvata široku paletu programa koji mogu da nanesu štetu vašim podacima na bilo koji način ili onemoguće sigurno korišćenje vašeg računara, laptopa tableta ili mobilnog telefona, ukradu vaše identifikujuće podatke, brojeve računa, adrese ili lozinke itd.
Procene govore da je samo tokom proteklih 12 meseci identifikovano preko sedam miliona tih štetočina, odnosno najmanje po 200 hiljada dnevno.
Pod ovim pojmom se podrazumevaju: virusi, trojanci, crvi, backdoor programi, rootki-ovi, špijunski programi (spyware ), adware (oglašivački programi), keylogeri, lažni antivirusni programi itd, razni metodi za kradju podataka kao što su phishing postupci, spamovi sa odredjenim linkovima itd…

Najčešći način širenja je:
-         korišćenjem interneta a takodje i
-         prenosni mediji (USB fleš, CD, eksterni hard disk).

U ovom tekstu ću posvetiti malo više pažnje kako da sprečite širenje zlonamernih programa (malwera) sa USB fleša, memorijskih kartica (fotoaparati, telefoni, GPS uređaji) i eksternih diskova.
Postoji popriličan broj programa koji vam u tome mogu pomoći.
Ja vam predlažem da se oslonite na jedno besplatno rešenje koje već dugo koristim i za koje mogu reći da je dosta pouzdano, ne iziskuje velike resurse in e opterećuje previše vaš računar a rezultati su mu izizetno dobri.
I ono što ga preporučuje je da postoji verzija na srpskom jeziku i što je posebno pohvalno je to da je proizvod naših momaka koji ga potpisuju i održavaju:
- programeri Borislav Šurbat i Boban Spasić
- grafički dizajn: Mladen Sremčević i
- serverska podrška: Predrag Damnjanović.

a legalno ga možete preuzeti sa internet adrese: www.mcshield.net

Sama instalacija je veoma jednostavna po principu next->next->Finiš.
Kad završite instalaciju program će na vašem računaru nadalje brinuti o tome da se ništa što je zlonamerno ne učita sa vašeg USB fleša ili eksternog uredjaja koji koristi USB ili neki eksterni priklučak, a startovaće istovremeno kada startuje vaš računar. Vaša intervencija neće biti potrebna sem ako poželite da sami ponešto u programu podesite za svoje potrebe.
Da le program prisutan znaćete po ikonici koja se pojavljuje u donjem desnom uglu ekrana na statusnoj traci (Taskbar):



Ukoliko poželite da nešto detaljnije podešavate, slobodno to možete da uradite na panelima koji imaju sledeći izgled:






U svakom slučaju, na vama je da brinete o sopstvenoj sigurnosti.


Za danas toliko i ne zaboravite: dok vam život teče zdravlje i znanje vam je najpreče.
 



Нема коментара:

Постави коментар