петак, 8. новембар 2013.

Komponente Informacionog sistema (IS)
Svakog dana kada poželite da ugasite računar upitajte se:.
Šta ste danas korisno naučili i od naučenog primenili.

Komponente Informacionog sistema(IS) su, najčešće, polazna tačka za razumevanje informacionih sistema uopšte i učenje informatike.

U klasičnoj informatičkoj literaturi se govorilo da se informacioni sistem sastoji od:

Hardwera, fizičkih komponenti koje su vidljive (pri tome se mislilo na same računare, njihove delove, periferijske uredjaje, mrežnu opremu i druge uredjaje koji su u sadejstvu sa računarima)
Softwer, programska podrška, odnosno programi i aplikacije koje obezbedjuju akcije odnosno mogućnost da se fizičkim komponentama upravlja i izvršavaju željeni zadaci, odnosno bez čega je hardver računara praktično neupotrebljiv.
Lifeware, čovek sa njegovim znanjem, zahtevima i interakcijom sa računarom.
Orgware, organizacija informacionog sistema koja podrazumeva optimalnu sinergičku organizaciju hardwera, softwera i lifewera koja uspešno i efikasno obavlja postavljene ciljeve.

Prema enciklopediji Britanika (http://www.britannica.com/EBchecked/topic/287895/information-system), elementi informacionog sistema su:
  1. Hardwer
  2. Softwer
  3. Telekomunikacije
  4. Baze i skladišta podataka
  5. Ljudski resursi i procedure

Komponente IS prema wikipediji:
  1. Ljudi, korisnici (People)
  2. Fizičke komponente (Hardware)
  3. Software(System Software, Application Software and Utility Software)
  4. Podaci, znanje  i baze podataka (Data - knowledge and databases)
  5. Mreža, komunikacije i mrežna podrška (Networkcommunication media and network support)
Sklon sam da verujem da bi najkonsekventnija i najprihvatljivija definicija komponenti IS danas, bila da su komponente Informacionog sistema:

1.Hardwer - Predstavlja fizičku podlogu, odnosno fizički vidljive elemente IS (Sam računar, komunikacione i periferne uredjaje, fizičku infrastrukturu).
2.Softwer - sistemski softwer, operativni sistem, aplikativni i korisnički softwer...
3.Lifeware - Čovek, sa svojim znanjima, specijalnostima i ulogom inicijatora, onog koji interveniše, programira, nadgleda, unapredjuje i  primenjuje Informacioni sistem.
4.Data - Podaci, sve ono zbog čega se računar i koristi. Digitalni podaci, procesni podaci koji se preuzimaju sa uredjaja, slike, zvuk, video itd.
5.Orgware - Organizacija koja predstavlja sinergiju svih elemenata uz njihovu istovremenu specijalnost i funkcionalnost.
6.Network - Sa svim svojim elementima koji predstavljaju deo hardwera, softwera, ali i angažovanog ljudstva i specifične organizacija treba da se posebno razdvoji i razmatra kao posebna i sve značajnija komponenta informacionog sistema.

Za danas toliko i ne zaboravite: dok vam život teče zdravlje i znanje vam je najpreče.



Нема коментара:

Постави коментар