уторак, 12. новембар 2013.

Možda niste dovoljno razumevali značaj lozinke (passworda) za zaštitu vaših podataka?

Svakog dana kada poželite da ugasite računar upitajte se:.
Šta ste danas korisno naučili i od naučenog primenili.
Password, odnosno lozinka za korišćenje vaših podataka na računarima, laptopovima, mobilnim telefonima, se danas koristi za pristup mnogim uredjajima kao što su bankomati, pristup mobilnom telefonu, kompjuteru na poslu, kućnom kompjuteru, za čitanje elektronske pošte, elektronsko plaćanje, pristup bežičnoj mreži, socijalnim mrežama, sigurnosnim sistemima za alarme, zaštićenim sajtovima itd.

Korisnik danas mora da ima više različitih lozinki. Istraživanja tokom 2012 godine su pokazala da prosečan korisnik redovno posećuje 25 lozinkom zaštićenih sajtova koristeći pri tom samo 6 različitih lozinki. Odnosno 73% posto korisnika koristi jednu lozinku za više različitih sajtova, a samo 33% korisnika različite lozinke. Zatim 32% korisnikačuva lozinke i ostale osetljive podatke na svojim mobilnim telefonima, dok 62% vlasnika ne koristi nikakvu lozinku za korišćenje svojih mobilnih telefona.

Još zanimljiviji su podaci o korišćenju pasworda: 4% korisnika kao pasword koristi reč "password", 25% korisnika koristi lično ime kao pasword. Oko 3% pasworda su takvog kvaliteta da ih svaki iole sposobniji haker može zloupotrebiti za manje od 3 minuta. Istraživanja takodje pokazuju da 5% muških korisnika kao pasword koristi ime svoje partnerka, a 30% ženskih korisnika koristi ime svog partnera kao pasword a prosečan pasword se najčešće sastoji od 6 malih slova.

Deset najčešćih a istovremeno najlošijih pasworda u 2012 godini su: "password", "123456", "12345678", "abc123", "qwerty", "monkey", "letmein", "dragon",  "111111", "baseball".

Evo jednog malog uporednog pregleda koji pokazuje zavisnost sigurnosti od dužine i vrste karaktera u paswordu.



Ova je procena radjena na osnovu pretpostavke: za jedan desktop računar koji može da obradi oko 500.000 passworda u sekundi Brute-force attack metodom koja bi bila korišćena za preračun efekata od  100%, odnosno kompletno razbijanje zaštite.

Iz ove tabele se vidi da je neka minimalna granica za dužinu pasworda od najmanje 8 karaktera sastavljenog od VELIKIH, malih slova, brojeva i specijalnih karaktera.
A najgora je varijanta da pasword bude sastavljen samo od brojeva.
Pri tome nije na odmet menjati pasword najmanje bar dvaput godišnje.

I to sve nije dovoljno, ali o tome drugi put....

Za danas toliko i ne zaboravite: dok vam život teče zdravlje i znanje vam je najpreče.




Нема коментара:

Постави коментар