среда, 28. октобар 2015.

Windows PowerShell – Administratorima olakšava život




Administratori informacionih sistema se svakodnevno susreću sa brojnim problemima koje treba da rešavaju, a koje uvek karakteriše visok nivo odgovornosti i hronični nedostatak raspoloživog vremena za otklanjanje problema odnosno vraćanje sistema u prethodno – operativno stanje. Dobro je kada se radi o pojedinačnim slučajevima, nekoj radnoj stanici, ali ako treba da administrirate preko 10 računara istovremeno, ili vam je iznenada otkazao server onda se najčešće rešenje traži u zaustavljanju sistema, zameni resursa IKT ili dodatnom angažovanju ljudskih resursa, kojih nažalost često i nema.
Svakako je nužno u svakom sistemu da postoji razradjena strategija i procedure zaštite i vraćanje sistema u operativno stanje (disaster recovery plan, DRP - o tome, nekom drugom prilikom), danas vas podsećam na neke mogućnosti koje možda niste do sada koristili.
Windows PowerShell je naredna generacija Microsoftove komandne ljuske i programskog skript jezika namenjenog mrežnim administratorima Windows okruženja. Naime veliki broj administratora Windows sistema i Windows servera za automatizaciju administrativnih procedura uobičajeno koristi: staru ljusku još iz doba DOS-a (cmd.exe – i pripremljene *.bat procedure) ili VBScript. VBScript je prvenstveno dizajniran i namenjen za korišćenje u web tehnologijama a ne za administriranje.
Windows PowerShell je prisutan od 2006 godine(1.0) aktuelna verzija je 5.0 (2014.) i on je zapravo kolekcija alata za administriranje sistema i on se kao deo Windowsa može posebno instalirati i održavati.
Windows PowerShell administratorima omogućava da konfigurišu i da automatizuju veliki broj poslova koji se svakodnevno moraju obavljati na lokalnim računarima odnosno na udaljenim radnim stanicama ili serverima.  
Jedan deo komandi možete izdavati iz PowerShell okruženja (cmdlet-prompt okruženje slično dos okruženju) slično DOS komandama - ima ih  preko 120.
Ako je Windows PowerShell instaliran onda se može naći u delu Windows programa Acessories u folderu Windows PowerShell  kao Windows PowerShell  i kao Windows PowerShell ISE, prepoznaćete ga po specifičnoj ikonici : 
Starovanjem programa ulazite u okruženje Windows PowerShell i pre nego što ga startujete svakako pročitajte šta možete raditi, a u samom programu možete kucanjem komande: get-help krenuti u istraživanje mogućnosti, izlistati sve naredbe i zatim korišćenjem naredbe get-help naziv-comande detaljnije se informaisati o primeni neke od naredbi, pa i videti primere njene upotrebe.
Izborom i aktiviranjem programa Windows PowerShell ISE ulazite pak u okruženje koje je slično, ali podržava rad sa skriptovima koje možete napraviti i koristiti za automatizaciju vašeg administrairanja, koje možete zapamtiti sa ekstenzijom *.ps1 a onda ih u odredjenom trenutku po potrebi aktivirati ili podesiti da to zavisi od parametara datih putem Task Shedulera. Naravno da bi vam skript radio potrebna su još neka podešavanja i administratorska ovlašćenja.

Na kraju, obzirom da se radi o sistemskom alatu, treba biti oprezan kako se ne bi napravila šteta postojećem sistemu prilikom edukacije.
U kontekstu ovih administratorskih alatki svakako će vam  PowerShell ISE biti od velike koristi, pogledajte i mogućnosti WinRM, PowerShell Desired State Configuration (DSC), WMI…olakšajte sebi administraciju i održavanje vaših sistema.

Za danas toliko i ne zaboravite: dok vam život teče zdravlje i znanje vam je najpreče.
 

Нема коментара:

Постави коментар